Který Canon na video zrcadlovkou?

Mám si pořídit Canon 550D, Canon 60D, Canon 7D, Canon 5D Mark II nebo Canon 1D Mark IV, když chci natáčet video zrcadlovkou? To je otázka na kterou se pokusím […]

Mám si pořídit Canon 550D, Canon 60D, Canon 7D, Canon 5D Mark II nebo Canon 1D Mark IV, když chci natáčet video zrcadlovkou? To je otázka na kterou se pokusím odpovědět následující tabulkou (+ jsou kladné body):

Canon 550D Canon 60D Canon 7D Canon 5D Mark II Canon 1D Mark IV
Cena bez DPH 14 094 20 283 29 951 41 873 100 000
Odolnost těla + +++ ++ +++
Ovládání + +
Výklopný displej ++
Hloubka ostrosti ++ +
Šíře výběru objektivů ++ ++ ++ +
Šum + ++
Barvy + +
„Rolling shutter“ problém + ++
50 a 60 snímků/s (720p) + + + +
Full HD HDMI výstup ++ ++
Manuální nastavení zvuku ++ ++
ISO mezikroky + + + +
Přehřívání ++ + ++ ++
Kapacita baterie + + + ++

V tabulce chybí porovnání dalších parametrů, které nejsou tolik důležité pro video, či se v nich moc fotoaparáty neliší. Podrobnější popis některých parametrů z tabulky:

Ovládání

Canon 7D má jako jediná zrcadlovka od Canonu na video mód speciálně upravené tlačítko. Další, co hodně pomůže, je možnost nastavit si clonu na kolečko u ukazováčku a zamknout čas.

Canon 7D zezadu

Hloubka ostrosti

Canon 5D Mark II má největší snímač (full frame), Canon 1D Mark IV o trochu menší a ostatní mají ještě menší (APS-C). Čím větší snímač tím menší hloubka ostrosti.

Šíře výběru objektivů

Nedělá se speciální širokoúhlý objektiv pro Canon 1D Mark IV ač má menší snímač než full frame. Na těla s APS-C tělem se dají nasadit jak EF tak EF-S objektivy, je tedy veliký výběr skel.

„Rolling shutter“ problém

Vzhledem k tomu, jak fungují senzory CMOS, dochází při prudších horizontálních pohybech k zešikmení vertikálních linií. U některých fotoaparátů se to projevuje více než u jiných.

Problém „Rolling Shutter“

Full HD HDMI výstup

Všechny tyto zrcadlovky dávají Full HD výstup přes HDMI kabel do externích odkuk monitorů, pokud nenatáčejí. Jakmile začnete natáčet, fotoaparáty s jedním čipem (Canon 550D, Canon 60D a Canon 5D Mark II) sníží rozlišení na 480p. To znamená, že pokud používáte externí odkuk monitory či elektronické hledáčky, chvíli po začátku natáčení nic neuvidíte a pak vám naskočí obraz v nižším rozlišení, tedy bude se vám trochu hůře ostřit (ale 480p je již použitelné).

HDMI odkuk monitor Marshall V-LCD70XP-HDMI

Manuální nastavení zvuku

Standardně zrcadlovky se samy starají o intenzitu zvuku. To neni vhodné pro profesionálnější práci. Některé zrcadlovky umí nechat uživatele nastavit intenzitu zvuku.

Manuální nastavení zvuku

Výsledek? Žádný fotoaparát neni jednoznačný vítěz a žádný neni poražený. Stále bude velmi oblíbený Canon EOS 5D Mark II pro svoji malou hloubku ostrosti a barvy, nový Canon EOS 60D bude dobrý výběr pro mnohé, ale i Canon EOD 550D, Canon EOS 7D a Canon EOS 1D Mark IV budou pro jisté využití tou správnou volbou.

About Michal Kováč

Mgr. Michal Kováč