Canon EOS-1D X

Byl představen nový fotoaparát od Canonu a to Canon EOS-1D X. To X nám naznačuje veliké změny, co nám  tedy přinese? Bude se jednat o novou špičku řady zrcadlovek Canon, […]

Byl představen nový fotoaparát od Canonu a to Canon EOS-1D X. To X nám naznačuje veliké změny, co nám  tedy přinese?

Bude se jednat o novou špičku řady zrcadlovek Canon, která bude mít full frame senzor s rozlišením 18 megapixelů s rychlým čtením dat a k tomu dva nové procesory DIGIC 5+ (17x rychlejší než DIGIC 4s) a jeden DIGIC 4.

Jak to bude s videem u Canon 1D X? Díky zmenšení rozlišení a zrychlení čtení a čipů bychom se mohli dočkat u Canon EOS 1D X čtení všech pixelů místo vybírání jen určitých, ale to je jen odhad. To, co Canon zveřejnil, je, že byl odstraněn problém s moiré, což souvisí.

Rozlišení videa se nezlepšilo oproti novějším zrcadlovkám Canon, ale stejně to bude asi první zrcadlovka s full frame senzorem s 720p při 60 snímcích za sekundu. To, co je ale novinka, je volitelnosti komprese, jedna bude nízká, ale vhodná pro střih, druhá bude velká. Neví se, zda nějaká z těch kompresí bude 4:2:2, doufejme.

Další novinkou je, že Canon 1D X bude automaticky dělit soubory, pokud dosáhnou velikosti 4GB. To umožní natáčet až 30 minut (omezení na 30 minut je politické, jinak by Canon 1D X musel být veden jako videokamera).

Vzhledem k menšímu rozlišení na full frame těle bychom se měli dočkat velmi nízkého šumu (citlivost až ISO 204 800) a velikého dynamického rozsahu.

Canon 1D X bude obsahovat gigabitový ethernet a dokoupitelnou wi-fi 802.11n, co s tím vše půjde dělat se neví, ale na ovládání natáčení nadálku by to mohlo být pěkné, snad to půjde.

Dočkáme se u Canon EOS 1D X i dvou slotů na CF karty. Buď je můžete využít na duplikaci nebo na zvětšení kapacity (jakmile dojde místo na první kartě, bude se používat druhá).

Bohužel se Canonu 1D X dočkáme až zhruba v březnu 2012. Do té doby ještě uvidíme, jak se bude Canon EOS 1D X lišit od Canon 5D Mark III případně dalších novinek.

Z hlediska fotografování zajímavé může být až 14 snímků za sekundu (jen s odklopeným zrcátkem a jpeg kompresí, jinak 12), 61 bodové ostření či 252 zónové měření expozice. Více se dozvíte např. na dpreview.

 

About Michal Kováč

Mgr. Michal Kováč