Recenze hledáčku Z-Finder v2

O optickém hledáčku Z-Finder od firmy Zacuto USA se tvrdí, že je nutností pro natáčení videa zrcadlovkou a nejen jí. Měl by umožňovat lepší manuální zaostřování, přidávat stabilitu a odstraňovat […]

O optickém hledáčku Z-Finder od firmy Zacuto USA se tvrdí, že je nutností pro natáčení videa zrcadlovkou a nejen jí. Měl by umožňovat lepší manuální zaostřování, přidávat stabilitu a odstraňovat problémy se sluncem svítícím na displej. Pojďme se spolu podívat jak tomu skutečně je, jak moc je tento produkt použitelný v praxi a to nejen pro natáčení videa, ale i pro fotografování.

Problém digitálních zrcadlovek je, že neumožňují používat standardní hledáček pro natáčení videa. Je to způsobeno tím, že zrcádko, které se stará o průnik světla do hledáčku, je v době natáčení videa sklopené, aby mohlo světlo dopadat na senzor. Z-Finder je lupa, která se nasazuje na displej fotoaparátu a tím vytváří hledáček použitelný například pro natáčení videa. Je to univerzální produkt kompatibilní s velikým množství fotoaparátů, nejen zrcadlovek.

Obsah balení

Z-Finder přichází zabalený v plastovém obalu, který je uprostřed rozpůlen kusem tvrdého papíru s vyobrazením dívky natáčející video s produkty Z-Finder a DSLR Tactical Shooter. Plastový obal je připraven na zavěšení na stojan.

Balení obsahuje samotný Z-Finder, který má optiku přelepenou ochrannou fólií, dále obsahuje rámeček na připevnění k zrcadlovce, šňůrku na pověšení kolem krku a návod.

Rámeček

Rámeček je pár milimetrů vysoký černý obdelník o vnitřních rozměrech 62mm x 46,7mm a vnějších 71mm x 56mm. Připevňuje se k fotoaparátu kolem displeje, který může mít až 3″ v úhlopříčce a poměr jak 3:2 tak 4:3. Na rámeček se pak jednoduče přicvakává Z-Finder.

Na spodní straně rámečku je papírek, který se odstraní, pod ním je přilnavá hmota. Rámeček se má přitisknout touto hmotou k fotoaparátu, zatížit a nechat tak 24 hodin. Opatrně jsem zkusil Z-Finder na rámečku už po chvíli od přitisknutí a neměl jsem problém, vše drželo pevně.

Rámeček by měl jít od fotoaparátu oddělit stisknutím delších stran silou k sobě, fotoaparát by neměl tím být poškozen a rámeček by se měl dát zase přilepit. Sám jsem nezkusil, ale na Internetu se dá najít video, kde to předvádějí a fotoaparát pak vypadá jako nový.

Prodával se i vyšší rámeček pro použití hledáčku s brýlemi, nicméně mám informaci, že by to mělo být brzy nahrazeno nějakou novou sadou. Firma Zacuto má speciální doživotní záruku, v rámci které, když něco přestanou prodávat, tak zdarma (+ doprava) nabízí upgrade na nový produkt. Je to tak i v případě tohoto vyššího rámečku.

Šňůrka kolem krku

Šňůrka je černá s nápisy Zacuto USA. Jedná se o podobný materiál jako běžné šňůrky pro zavěšení mobilu, mp3ky či klíčů na krk, možná jen je tento materiál mírně silnější.

Na konci šňurky je tkanička, která se provlékne jedním z oček na postranním boku Z-Finderu, a má zabudovanou součástku na rychlé odepnutí od Z-Finderu, která se typicky používá u batohů.

Šňůrka není nutností, ale zabezpečuje proti případnému nechtěnému upadnutí hledáčku. Používal jsem ji při testování a jednou by mi asi možná bez ní spadl. Jinou možností je používat Z-Bands, které popíšu později, ty však nejsou součástí balení.

Samotný hledáček

Z-Finder obsahuje soustavu čoček, které zajišťují zvětšení obrazu displeje, výrobce úvádí třínásobné. Čočky jsou veliké, tedy je i veliký prostor, který se může ušpinit, a je tedy potřeba o něj pečovat. Pohled do hledáčku je úžasný, obraz je doopravdy neporovnatelně větší než ten, který vidím při pohledu do běžného hledáčku mé zrcadlovky Canon EOS 7D. Jsem schopen rozpoznat jednotlivé pixely.

Po delších stranách Z-Finderu vykukuje otočný disk, kterým se dá hledáček zaostřovat, jedná se tedy o dioptrickou korekci. Na otočení disku je potřeba trochu síly a jde otočit hodněkrát, každé pootočení změní zaostření jen velmi jemně. Jedná se, dle mého názoru, o zdařilou korekci, nicméně tím, jak je ta korekce jemná, mám problém vybrat si to nejlepší pootočení disku pro mě, veliká množství pozic mi připadají ostrá.

Test natáčení videa

Pokud jste někdy zkoušeli natáčet video zrcadlovkou bez tohoto hledáčku, musíte mi dát za pravdu, že zaostřování je relativně problematické. Těžko se pozná, zda již daný objekt je zaostřený, či není. Často člověk otáčí zaostřovacím kolečkem tam a zpět a podle změn teprve vidí, co je lepší a co je horší.

S tímto hledáčkem jsem si byl v zaostřování rozhodně jistější, nicméně i s ním se člověk chvíli učí rozpoznat, jak přesně vypadají zaostřené pixely, po nějaké době to však nebyl problém. Pokud jsem přejel zaostřenou pozici, tak to bylo spíše zbrklým zaostřováním než tím, že bych nepoznal, co je zaostřené a co není.

Stabilita je rozhodně velmi důležitý faktor při natáčení, nikomu se moc nelíbí rozklepaná videa. Z-Finder přídáním dalšího bodu dotyku s tělem rozhodně trochu té stability při natáčení z ruky přidá. Avšak i s použitím objektivu se stabilizátorem je nechtěný pohyb relativně značný, ale už koukatelný. Pokud chcete natáčet z ruky lépe, doporučuji přikoupit ještě nějakou tu sadu na stabilizaci přidávájící další body dotyku.

V lednu jsem byl na horách a s kamarádem Honzou Filippi jsme se navzájem natáčeli Canonem 7D bez Z-Finderu při lyžování. Jeden stál na svahu a snímal video, druhý projížděl na lyžích kolem něj. Dopoledne bylo krásné počasí, svítilo nám sluníčko. Chtěl jsem natáčet tak, aby lyžař byl zaostřený a pozadí bylo alespoň mírně rozostřené. Ukázalo se to jako nemožný úkol, hlavním problémém bylo právě to sluníčko, které velmi zhoršovalo rozpoznatelnost věcí na displeji. Tento problém Z-Finder hravě odstraňuje, sluníčko se na displej nedostane.

Mám pocit, že intenzita jasu displeje je standardně nastavena o něco víc než je dobré pro použití se Z-Finderem. Canon 7D umožňuje nechat automatickou změnu jasu a přitom nastavit obecně menší jas, to jsem udělal a již nemám pocit špatné intenzity osvětlení.

Z-Finder se nedá používat vždy, jeho omezení je nutnost dívat se do něj. Jiný způsob jak zlepšit pozorování, je připojit k fotoaparátu externí displej přes HDMI výstup.

Test focení

Canon 7D má snímač s 18 miliony pixely. Manuální ostření v Live View módu je u tohoto fotoaparátu přesnější než ostření pomocí hledáčku, protože v tomto módu umí Canon 7D udělat na displeji zoom 1:1, tedy zaostřovaný objekt několikanásobně přiblížit. Použitím Z-Finderu dostáváte skutečně manuální zaostřování o stupeň výše. Bohužel můj osobní pocit z Live View módu je, že stále není dotažený jako běžný mód, například daleko hůře se v něm vybírají ostřící body. Pokud neostříte manuálně a jde Vám spíše o jednoduché a rychlé focení, je běžný mód lepší.

Porovnám-li stabilitu fotoaparátu při focení běžně s obyčejným hledáčkem a se Z-Finderem, zdá se mi focení se Z-Finderem mírně stabilnější, a to díky oddálení jednotlivých bodů dotyku, ovšem není to výrazné zlepšení.

Samozřejmě nesmíme zapomenout, že Z-Finder pomáhá i při prohlížení fotografií a videí. Obraz zvětší a odstraní odlesky z displeje.

Z-Bands

Z-Bands je volitelně dokoupitelné příslušenství pro zajištění Z-Finderu na fotoaparátu. Jedná se o dvě gumové šňůrky, které mají na koncích kuličky ve firemně typické kovově-červené barvě. Ty se vkládají do dírek, jež má Z-Finder pro tento produkt připravené, a gumičky se přetáhují přes předek fotoaparátu.

Z-Bands je doporučeno použít s Canon7D jen s rychloupínací destičkou. Vyzkoušel jsem to a je to použitelné, i když osobně víc preferuji šňůrku kolem krku, protože umožňuje rychlé odepnutí Z-Finderu z fotoaparátu. Možná pro natáčení ze stativu by se mi více hodily Z-Bands, či v případě dlouhobějšího natáčení.

Závěr

Zacuto Z-Finder je produkt, který si rozhodně zaslouží pozornost. Velice ho doporučuji každému, kdo vážněji uvažuje o natáčení kvalitního videa. I čistým fotografům má co nabídnout, zvláště pokud zaostřují manuálně.

Z-Finder se u nás prodává zhruba za 9 500,- Kč včetně DPH.

Tags: ,

About Michal Kováč

Mgr. Michal Kováč