Novinky ze světa HDSLR

Již je za námi září, měsíc plný veletrhů, na kterých byly představeny nové produkty. Pojďme si shrnout, co je nového v oboru natáčení videa zrcadlovkou. Brzy se u nás objeví […]

Již je za námi září, měsíc plný veletrhů, na kterých byly představeny nové produkty. Pojďme si shrnout, co je nového v oboru natáčení videa zrcadlovkou.

Brzy se u nás objeví celá řada nových kvalitních fotoaparátů s velikým čipem pro natáčení videa, jmenujme především Canon 60D, Panasonic GH2, Nikon D7000 a Sony NEX 5. Canon 60D má video funkce podobné Canon 7D, přidává navíc kontrolu audia a výklopný displej. Panasonic GH2 je zdokonalená GH1, velmi zajimavý Micro 4/3 kousek. Nikon D7000 by měl být první APS-C fotoaparát od Nikonu srovnatelných video kvalit s Canonem. Sony NEX5 je Micro 4/3 fotoaparát, kterýmu bohužel chybí možnost manuálního nastavení videa, ale jsou zvěsti, že tato možnost bude přidána.

Dalším počinem jsou micro 4/3 kamery Panasonic AG-AF101 a Sony NEX-VG10. Čipy velikosti Micro 4/3 jsou o dost menší než fotografický full frame (Canon 5D Mark II), ale o také o dost větší než čipy ve standardních videokamerách, co se prodávají v běžných obchodech. Ta první z nich, Panasonic AG-AF101, bude minimálně dvakrát dražší než Canon 5D, ale nabídne celou řadu profesionálních funkcí včetně SDI výstupu. Ta druhá bude cenově dostupnější, ale nenabídne toho o moc víc než Sony NEX5.

Jedno z nejužitečnějších příslušenství pro natáčení videa zrcadlovkou z ruky je Z-Finder, lupa, která se připevní ze zadu na displej fotoaparátu a slouží tak jako hledáček. Umožňuje přesnější zaostřování, přidává stabilitu a odstraňuje problém odlesků z displeje. Problémem tohoto řešení je nutnost mít fotoaparát přímo před okem (a ne na rameni, jak by bylo vhodné, či kdekoliv jinde, když je třeba), relativně malé rozlišení displeje a nemožnost současně se dívat do displeje a používat externí monitor (při zapojení externího monitoru se u Canonu vypne displej). Tyto problémy může vyřešit EVF (electronic viewfinder), externí elektronický hledáček.

Několik firem (Zacuto, Viewfactor, Cineroid a Redrock Micro) oznámilo vývoj EVF pro natáčení videa zrcadlovkou. Většina řešení (až na Redrock Micro) je založena na spojení 3,2″ monitoru a hledáčku jako je Z-Finder, lze tak EVF použít i jako malý monitor. Zacuto Z-Finder EVF má navíc zabudovaný HDMI výstup, lze tedy použít současně EVF a externí monitor, Cineroid má HDMI výstup volitelný, Redrock Micro ho nemá a specifikace řešení od Viewfactoru nebyly ještě zveřejněny. Některé EVF budou mít navíc funkce focus assist a iris assist.

Zacuto Z-FinderEVF vypadá zatím jako nejlepší volba, zvláště pokud již máte Z-Finder (Zacuto Z-Finder EVF je pouze monitor připravený pro Z-Finder). Pokud chcete dostat Zacuto Z-Finder EVF co nejdříve, nezávazně si ho objednejte zde.

Brzy se již u nás bude prodávat Marshall V-LCD50-HDMI, 5″ HDMI monitor s pokročilými funkcemi na čtyři běřné AA baterie, velmi dobrý kompromis pro mnohé filmaře. Za rozumnou cenu kompaktní kvalitní monitor.

Vyšla řada nových objektivů, množství různého příslušenství, ale to hlavní jsem již snad shrnul.

About Michal Kováč

Mgr. Michal Kováč